Energia nucleara este considerata mai ecologica decat formele traditionale de energie care se bazeaza pe combustibili fosili. Cu toate acestea, previziunile cu privire la topirea reactorului nuclear si radiatiile de pe urma i-au ingrijorat pe unii.
Dar oamenii de stiinta din China cred ca proiectul lor de construire a unui reactor nuclear ecologic ar putea duce la disparitia unor preconceptii.
Acest reactor nuclear ecologic al Chinei e diferit prin faptul ca, in loc de uraniu, foloseste toriu. De asemenea, nu va folosi bare de combustibil, ci reactoare de sare topite.
Toriul e dizolvat in sarea de fluor inainte de a fi directionat inspre camera. La temperaturi extrem de ridicate de 600 de grade Celsius, atomii de toriu se vor transforma in Uraniu-233, un izotop de uraniu care se poate apoi divide si elibera energie si neutroni, creand astfel o fisiune nucleara.
Avantajul fata de utilizarea uraniului e ca acest proces e mai sigur decat reactoarele nucleare mai traditionale. Asta pentru ca, daca exista o fisura, sarea topita se va putea raci pentru a sigila toriul si sa previna fisurile.
De asemenea, radioactivitatea resturilor din urma reactiei e mai scurta, de 500 de ani, comparativ cu deseurile de uraniu a caror radioactivitate poate fi si de 10.000 de ani.
De asemenea, acest reactor nuclear ecologic nu necesita racire clasica, asa ca instalarea acestuia in locuri precum deserturile, in locuri nepopulate, e o posibilitate.
Si, mai important, se pare ca e mai putin probabil ca acest proces sa permita producerea de arme nucleare. Un prototip ar putea fi lansat de China in august, iar in septembrie ar putea fi testat. Daca nu vor exista obstacole, un astfel de reactor ecologic comercial ar putea fi lansat pana in 2030.