Guvernul federal din Statele Unite nu le-a spus oficialilor electorali daca sistemele lor de vot au fost vizate sau nu de hackeri rusi in timpul campaniei prezidentiale din 2016, iar informatia probabil nu va fi facuta niciodata publica, a declarat un director electoral pentru Reuters. Deci, nu vom afla de la guvernul american daca sistemele lor electorale de vot au fost tinte ale hackerilor rusi.
Avand in vedere stirile conform carora rusii au efectuat o campanie de hacking la scara larga impotriva sistemelor de vot ale Statelor Unite in 2016, ai putea crede ca statele individuale ar sti daca sistemele lor de vot au fost luate in vizor de rusi.
Cu toate acestea, nu pare sa fie cazul. Presedintele Asociatiei Nationale a Alegerilor din America, Judd Choate, informeaza Reuters ca guvernul federal american nu le-a spus oficialilor daca platformele lor de vot au fost tinte hack-urilor rusilor.
Mai mult, Choate spune ca aceasta informatie putin probabil va deveni publica, chiar daca este impartasita. Departamentul de Securitate Interna american nu neaga ca oficialii americani s-au oprit asupra statelor care au efectuat notificari, dar spune ca acest lucru a fost din prea multa prudenta.
Departamentul de Securitate Interna american vrea sa protejeze integritatea investigatiilor si confidentialitatea proprietarilor sistemelor de vot atunci cand impartaseste aceasta informatie, potrivit unei declaratii.
A mai adaugat ca le-a spus proprietarilor si operatorilor americani de sisteme de vot care ar putea fi hack-uite de rusi, desi acestia „nu sunt neaparat” oficiali electorali. Lipsa comunicarii ilustreaza problemele legate de consolidarea unei aparari coordonate impotriva hack-urilor electorale sau a oricarei campanii de hacking sustinuta de un stat care vizeaza infrastructura guvernamentala americana. Cu toate acestea, este clar ca inca mai este mult de munca pana ce federalii si statele lucreaza in armonie atunci cand este nevoie cu adevarat.