Malaria este una dintre cele mai mari amenintari pentru sanatate din regiunile tropicale precum Amazon, dar prezicerea raspandirii sale este dificila. Desi nu este un secret faptul ca tantarii prefera aerul cald, cum putem prezice raspandirea lor la scara larga?
Recent, am vazut cum cercetatorii au folosit tehnologii precum inteligenta artificiala pentru a detecta boala Alzheimer din timp, mai exact cu 10 ani inainte, asa ca nu este chiar o surpriza sa aflam ca tehnologia este folosita, de asemenea, pentru a detecta epidemiile de boli inainte ca acestea sa aiba loc, cum ar fi in cazul malariei.
In acest caz, cercetatorii folosesc date furnizate de sateliti pentru a prezice potentiale epidemii. Cercetatorii folosesc date de la satelitii NASA pentru a prezice epidemiile de malarie.
Acest lucru este posibil prin identificarea cu ajutorul satelitilor a zonelor in care solul umed, din cauza inundatiilor sau defrisarilor, poate deveni un factor prielnic pentru tantarii care pot transmite malaria.
Acest lucru a rezultat intr-un sistem de sateliti care este suficient de eficient pentru a prezice aparitia epidemiilor de malarie cu trei luni inainte, iar acest sistem poate indica cu precizie la nivelul gospodariilor individuale.
Potrivit lui Ben Zaitchik, unul dintre investigatorii proiectului responsabil de componenta LDAS si profesor la Universitatea Johns Hopkins, „Aceste modele ne permit sa prezicem unde va aparea umiditatea solului, iar acest lucru ne permite sa aflam locurile de formare”. Din pacate, se pare ca sistemul de sateliti care prezice epidemiile de malarie nu este chiar gata, avand in vedere ca cercetatorii inca mai trebuie sa-l perfectioneze mai mult si se pare ca ar putea fi gata in cativa ani.
Cu toate acestea, atunci cand va fi gata, modul in care sistemul de sateliti care prezice epidemiile de malarie este proiectat il va transforma intr-o unealta care poate fi utilizata de asemenea si pentru alte boli.