UE a propus reducerea cu un anumit procent a emisiilor de CO2 pana in 2040, raportat la nivelul emisiilor avute in 1990. Acel procent propus de Comisia Europeana e de 90%.
Comisia Europeana a UE a recomandat ieri reducerea emisiilor de CO2 de pe urma combustibililor fosili cu 90% pana in 2040 comparativ cu nivelurile din 1990.
La valoarea nominala, e o tinta ambitioasa pentru transformarea sistemului energetic al UE. Ca intotdeauna, totusi, diavolul e in detalii.
De asemenea, planul propus pentru reducerea emisiilor de CO2 deja atrage reactii puternice. Inca e nevoie ca o propunere formala sa fie emisa, dar s-a confruntat deja cu opuneri in ceea ce priveste cat din acea reducere a poluarii ar trebui sa vina de la tactici riscante care vizeaza mai degraba capturarea decat prevenirea poluarii. Dominic Eagleton, agent senior de campanie la organizatia nonprofit Global Witness, a declarat ieri ca:
„Puteti stabili tinte pentru a reduce gazele cu efect de sera oricat doriti, dar fara un plan clar pentru a inlatura combustibilii fosili care le produc, pur si simplu nu sunt credibile. E ca si cum ati construi o bicicleta fara pedale, fara a crea si un mijloc de propulsie”.
Lumea tocmai s-a apropiat foarte mult de un acord de a inlatura combustibilii fosili in timpul unei conferinte climatice a Natiunilor Unite organizate la Dubai in luna decembrie.
In pofida faptului ca zeci de tari au fost de acord cu acest tip de angajament pentru a reduce emisiile de CO2, acordul indeamna in cele din urma la „tranzitia de la combustibilii fosili pentru sistemele energetice intr-o maniera justa, ordonata si echitabila”. De asemenea, creeaza loc pentru tehnologii controversate pentru capturarea poluarii cu CO2 din atmosfera.