Astronomii au descoperit, prin intermediul unei imagini capturate de telescopul spatial James Webb, o stea aflata la 25 de ani-lumina distanta si care contine trei centuri de asteroizi. Acea stea se numeste Fomalhaut.
Telescopul spatial James Webb a capturat imagini nemaivazute in jurul unei stele aflate la doar 25 de ani-lumina de Pamant. Se credea ca acea stea – care e inconjurata de discuri masive de praf – contine o centura de asteroizi.
Cu toate acestea, conform observatiilor facute de telescopul spatial James Webb asupra stelei Fomalhaut, steaua reperata de astronomi contine de fapt trei centuri de asteroizi.
Ceea ce e si mai intrigant la aceste centuri e faptul ca acestea sunt mult mai complexe decat cercurile de asteroizi din sistemul nostru solar.
Sistemul nostru solar contine cercuri de asteroizi precum Kuiper Belt care e constituita din asteroizi de mici dimensiuni si posibil chiar si din mini-planete. Existenta cercului exterior era cunoscuta si inainte si e de doua ori mai mare decat Kuiper Belt.
Dar aceasta e prima data cand putem observa cercurile interioare ale stelei. Observatiile telescopului spatial James Webb si imaginile cu acel astru le-au oferit astronomilor o multime de detalii despre acea stea tanara si despre centurile de asteroizi care o inconjoara.
Conform agentiei spatiale NASA din Statele Unite, centurile de praf sunt constituite din resturi de pe urma unor coliziuni ale unor obiecte cosmice mai mari. Aceste discuri sunt denumite de obicei „discuri de resturi”.
Conform astronomilor, se poate schita cum ar putea arata sistemul planetar din jurul stelei Fomalhaut daca se captureaza o imagine profunda asupra ceea ce astronomii suspectau ca erau odata planete.