Locuitorii din Hawaii au primit o avertizare text acum cateva saptamani care i-a informat despre o amenintare cu rachete balistice. A durat aproape o jumatate de ora pentru a se clarifica ca alerta a fost falsa si ca nu exista niciun pericol real.
Comisia Federala de Comunicatii a Statelor Unite a lansat o investigatie cu privire la chestiunea care a fost initial criticata ca fiind o eroare umana, o persoana care a apasat din greseala pe o alerta gresita.
Raportul sau preliminar arata ca acea persoana din Hawaii care a trimis alerta pentru rachete a crezut intr-adevar ca exista o amenintare a unei rachete. S-a afirmat initial ca angajatul Agentiei de Gestionare a Situatiilor de Urgenta din Hawaii a apasat din greseala pe alerta, dar raportul Comisiei Federale de Comunicatii spune ca persoana respectiva a trimis-o cu buna stiinta pentru ca a interpretat gresit un mesaj deformat.
A adaugat ca supraveghetorul turei de noapte din Hawaii a redat o inregistrare standard care cuprindea atat comunicarea „exercitiu, exercitiu, exercitiu”, cat si un text „Acesta nu este un exercitiu” in mesajul real al sistemului de alerta pentru amenintari cu rachete.
Alti angajati din Hawaii au vazut acest lucru si si-au dat seama ca a fost un exercitiu, dar cel care a trimis alerta a fost convins ca amenintarea cu rachete este reala. Comisia Federala de Comunicatii a Statelor Unite a subliniat ca a existat o lipsa de pregatire in ceea ce priveste modul de abordare a unei alarme false si ca au existat „protectii inadecvate” pentru alertele false pentru rachete in Hawaii.
Hawaii a luat masuri pentru a se asigura ca asa ceva nu se va mai intampla in viitor, iar Comisia Federala de Comunicatii are de gand sa ofere propriile sale recomandari in privinta amenintarilor cu rachete in raportul sau final.