Oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe au propus o abordare neconventionala pentru a creste eficienta valorificarii luminii pentru panourile solare care in prezent se situeaza la aproximativ 20%.
Nu este nevoie sa spunem ca in ziua de azi ne indreptam cu totii spre un mediu verde, asa ca este normal sa profitam de energia regenerabila cat mai curand posibil.
Poate ca panourile solare existente sunt decente, dar nu este suficient de buna cand vine vorba despre convertirea luminii solare in multa energie utilizabila, avand in vedere ca eficienta energetica de aproximativ 20% pur si simplu nu este suficient de buna pentru a fi folosita pentru scopuri mai intensive.
Desigur, exista si alte probleme, cum ar fi faptul ca pana la 10% din zona activa a panoului solar ramane ascunsa de soare de conductorii electrici care sunt cunoscuti ca si „degete de contact”.
Cercetatorii de la Institutul Karlsruhe de Tehnologie (KIT) sustin ca au rezolvat aceasta problema prin invelirea acestor conductori electrici cu niste invelisuri mici si invizibile.
Stim ca mantiile de invizibilitate ar fi destul de folositoare, mai ales pe campul de lupta, dar sa cresti nivelul de eficienta al unui panou solar? Suna de parca ne indreptam spre viitor.
Similar cu alte mantii pentru invizibilitate, acest sistem se va asigura ca lumina este infasurata in jurul obiectului, facand ca degetele sa fie vizibile pentru ochiul uman, dar apoi lumina care se termina in partea de sus a contactelor va fi redirectionata catre panoul solar care este localizat dedesubt prin legile fizicii.
Se pare ca aceasta mantie invizibila unica va face ca panourile solare sa fie mai eficiente cu aproximativ 10%.