Oamenii de stiinta au fantezii de sute de ani in legatura cu colonizarea Lunii. Acea zi este mai aproape, multumita agentiei spatiale a Japoniei care a declarat ca a descoperit o pestera enorma sub suprafata lunara care ar putea fi transformata intr-o baza de explorare pentru astronauti.
Nimic nu incita mai mult starea de spirit cu privire la parasirea Pamantului pentru totdeauna decat visatul la baze lunare. Luna trecuta, agentiile spatiale din Rusia si Statele Unite au anuntat in comun planurile de a colabora la o astfel de baza lunara pe satelitul nostru natural.
Dar descoperirea de acum cateva zile ar putea aduce aceasta viziune a unei baze lunare mai aproape de realitate. Agentia spatiala a Japoniei a descoperit o pestera mare sub suprafata lunara care pare a fi o zona buna pentru un avanpost uman.
Exploratorul Selenologic si de Inginerie al Japoniei (Selene) a descoperit o deschidere adanca de 50 de metri si cu o latime de 50 de metri, sub regiunea Marius Hills, folosind un sistem radar proiectat sa examineze subteranul.
Dupa mai multe analize, Agentia Japoneza de Explorare Spatiala (JAXA) a presupus ca prapastia este de 50 de kilometri lungime si 100 de latime, solida din punct de vedere structural si umpluta cu roci care ar putea contine apa.
Ei sustin ca exista un tub sculptat de lava in timpul activitatilor vulcanice de acum 3,5 miliarde de ani. Tuburile de lava sunt potrivite pentru asezarile umane, a declarat cercetatorul senior al JAXA, Junichi Haruyama, pentru The Guardian.
Tuburile „ar putea fi cele mai bune locuri pentru viitoarele baze lunare, datorita conditiilor termice stabile si potentialului de a proteja oamenii si instrumentele de micrometeoriti si de radiatiile cosmice”, a spus Haruyama.
Localizarea lor in subteranul lunar protejeaza locuitorii de fluctuatiile salbatice de temperatura ale suprafetei si de radiatiile ultraviolete de la Soare.