Laboratorul de Propulsie cu Reactie al NASA incearca sa perfectioneze un ceas de 20 de ani, deoarece masurarea precisa a timpului este foarte importanta pentru navigarea in spatiu.
Ceasul atomic DSAC precis al NASA este construit pentru a explora in profunzimea spatiului. Agentia spatiala a declarat ca va incerca acest ceas atomic precis in cursul acestui an. Majoritatea misiunilor NASA utilizeaza in prezent antene terestre conectate la ceasuri atomice pentru navigatie.
Acestea trimit semnale concentrate spre nava spatiala care trimite inapoi semnalul. Diferenta de timp dintre trimiterea semnalului si primirea unui raspuns este utilizata pentru a calcula viteza, locatia si traseul navei spatiale.
Aceasta metoda a fost folosita de mult timp si, desi este de incredere, NASA considera ca se poate si mai bine. Intrucat statia terestra trebuie sa astepte ca nava spatiala sa trimita inapoi semnalul, aceasta poate urmari doar o nava spatiala pe rand.
Acest lucru necesita ca nava spatiala sa astepte comenzi de navigatie de pe Pamant, in loc sa ia deciziile la bord in timp real. Proiectul DSAC al NASA va avea ca scop asigurarea faptului ca misiunile viitoare vor putea masura precis timpul la bord.
Nava spatiala a NASA care utilizeaza aceasta noua tehnologie de ceas atomic precis nu va mai trebui sa se bazeze pe urmarirea in ambele sensuri. Ar putea folosi semnalul trimis de la Pamant pentru a calcula pozitia fara a trebui sa trimita inapoi semnalul si apoi sa astepte o comanda de la sol, proces care dureaza in mod normal cateva ore.
Ceasul atomic precis se va lansa mai tarziu in acest an cu nava spatiala Orbital Test Bed a General Atomic. NASA incearca sa confirme in test ca ceasul atomic precis poate mentine acuratetea timpului mai bine de doua nanosecunde (.000000002 secunde) pe parcursul unei zile, obiectivul final fiind acela de a atinge o precizie de 0,3 nanosecunde.