In timp ce utilizarea dronelor creste, regulile si reglementarile pentru ele variaza in lume. De exemplu, luna trecuta, Administratia Federala a Aviatiei din Statele Unite a acordat anumitor drone permisiunea de a zbura in spatiul aerian controlat de Statele Unite, dar Marea Britanie le-a interzis la un kilometru de aeroporturi.
Imaginati-va o lume in care fiecare tara foloseste cate un set diferit de masuratori pentru greutate, volum, dimensiune si asa mai departe. Ar fi extrem de confuz, nu-i asa?
Aceasta este una dintre problemele cu privire la legislatia privind dronele. Asta pentru ca tari diferite au reguli, reglementari si standarde diferite cand vine vorba despre drone.
Cu toate acestea, vestea buna este ca Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) a lansat un prim proiect care pare a consta in primele standarde mondiale pentru micile aparate de zbor.
Practic, standardele mondiale determina ce sunt zonele in care zborurile sunt interzise, care este distanta necesara la care micile aparate de zbor trebuie sa stea departe de astfel de zone si asa mai departe.
De asemenea, s-a indicat ca ar trebui sa fie implementata o tehnologie geo-fencing care sa impiedice dronele sa intre in astfel de zone, pe langa lucruri precum jurnalul de zbor, pregatirea si cerintele de intretinere.
De asemenea, standardele mondiale incearca sa stabileasca noi reguli pe care operatorii de drone ar trebui sa le respecte pentru confidentialitatea altora, dar si pentru protectia datelor.
Acestea fiind spuse, ISO nu poate obliga tari sau producatori de drone sa adopte aceste standarde mondiale. Dar un set mondial de standarde ar ajuta la clarificarea lucrurilor in viitor.
Se asteapta ca ISO va lansa si un alt set de standarde mondiale pentru lucruri precum specificatiile tehnice, calitatea productiei si gestionarea traficului.