Pe langa transmiterea de internet catre oamenii din tarile emergente si confundarea cu OZN-urile, baloanele Loon ale companiei Alphabet (care detine compania Google din Statele Unite) au fost ocupate in a le permite oamenilor de stiinta de la Stanford sa studieze cum undele gravitationale pot afecta planeta noastra.
O echipa condusa de profesorul Aditi Sheshadri de la Stanford a publicat recent un raport despre undele gravitationale care imping aerul in atmosfera superioara a Pamantului.
Pentru a alcatui acel raport, profesorul si echipa sa au folosit date de la baloanele Loon ale Alphabet colectate pe 6811 de perioade separate de 48 de ore, intre anii 2014 si 2018.
„Acest lucru a fost foarte interesant, deoarece baloanele Loon nu colectau date pentru nicio misiune stiintifica. Dar, intamplator, s-a intamplat sa poata masura pozitia, temperatura si presiunea”, a declarat cercetatorul pentru Stanford News.
Pentru a pune in perspectiva cantitatea de date pe care o aveau la dispozitie, studii similare din trecut care foloseau baloane atmosferice pentru a urmari undele gravitationale de inalta frecventa au incorporat informatii de la doar cateva zeci de baloane.
De asemenea, atunci s-au putut colecta acele date pentru numai doua anotimpuri in cateva regiuni. Procesul analizarii datelor de la baloanele Loon a fost complicat, dar echipa de la Stanford a avut date din intreaga lume.
Undele gravitationale pot avea impact asupra modului in care traim lumea. In aer, aceste unde gravitationale cauzeaza turbulente la avioane si afecteaza modul in care se dezvolta furtunile.
O intelegere mai exacta a undelor gravitationale ar putea fi cheia crearii unor modele mai precise ale prezicerii meteo, in special pe masura ce schimbarile climatice se intensifica. Ce parere ai despre faptul ca baloanele Loon de internet pot fi utile in acest mod?