Cercetatorii de la o universitate din Singapore au reusit sa creeze o piele artificiala care e foarte buna sa detecteze atingerea. Acei cercetatori de la universitatea din Singapore au dezvaluit cum au reusit sa creeze acea piele artificiala care detecteaza atingerea si la ce lucruri ar putea fi folosita.
Folosind cipul neuromorf al Intel, Loihi, cercetatorii de la Universitatea Nationala din Singapore (NUS) au dezvoltat o piele robotica care permite robotilor sa detecteze atingerea de 1000 de ori mai rapid decat creierul uman.
De asemenea, sistemul poate identifica prin atingere forma, textura si duritatea obiectelor intr-o zecime din timpul necesar clipitului. Cercetatorii considera ca aceasta piele artificiala ar putea imbunatati interactiunea om-robot, pentru lucruri precum roboti ingrijitori si pentru chirurgia robotizata automata.
Echipa NUS a instruit pentru prima data un membru robotizat dotat cu acea piele artificiala, pentru a citi in limbajul Braille. Acel membru robotic a transmis datele de atingere catre cipul Loihi care le-a tradus.
Loihi a avut o acuratete de peste 92% si folosea o cantitate infima de energie. Cercetatorii au combinat apoi date de atingere cu cele vizuale. Ei au instruit acel membru robotic sa clasifice recipiente folosind atat pielea artificiala, cat si camera.
Cercetatorii din Singapore au trimis datele la un procesor grafic si la cipul Loihi si au demonstrat ca combinarea vederii si atingerii, printr-o retea neurala, a dus la un sistem cu 10% mai exact decat daca ar fi folosit doar date vizuale.
De asemenea, s-a descoperit ca cipul Loihi al Intel a procesat datele cu o performanta imbunatatita cu 21% fata de cea procesoarelor grafice cele mai performante. Cercetatorii de la acea universitate din Singapore si-au prezentat descoperirile cu pielea artificiala in Robotics: Science and Systems in aceasta saptamana.