De la inceputul lunii iulie, furnizorii de internet ai Germaniei trebuie sa inceapa sa stocheze datele privind folosirea internetului ale utilizatorilor lor, din cauza unei legi din 2015 care acum intra in vigoare.
Cu toate acestea, o Curte de Justitie regionala din Germania recunoaste ca legea este ilegala conform normelor Uniunii Europene. Joi, cu cateva zile inaintea ca legea privind stocarea informatiilor sa intre in vigoare, o Curte de Justitie mai inalta din Renania de Nord-Westfalia, Germania, a emis un ordin temporar care i-a permis unui furnizor mic de internet din Munich denumit SpaceNet sa evite sa stocheze traficul si datele privind locatia ale utilizatorilor sai.
In acest sens, Curtea de Justitie din orasul Munster din Germania a rasturnat o decizie a unei Curti Admininistrative din Koln, care a respins legea de pastrare a datelor utilizatorilor SpaceNet.
Cheia pentru decizia non-revocabila a Curtii a fost decizia reper din luna decembrie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene care le-a spus tarilor din Uniunea Europeana ca nu pot avea cerinte de pastrare a informatiilor de internet ale utilizatorior.
In legislatia pentru intimitate a Uniunii Europene care dateaza din 2002, este posibil ca tarile sa le spuna furnizorilor de internet sa stocheze traficul si informatiile privind locatia printr-o modalitate targetata, pentru a lupta imptriva infractiunilor, si atata timp cat exista garantii prin care sa se asigure ca infomatiile nu sunt folosite in mod gresit.
Curtea de Justitie a Uniunii Europene a spus chiar inainte de Craciun ca Marea Britanie si Suedia isi bat joc de legea Uniunii Europene cerand pastrarea datelor de navigare la internet ale utilizatorilor fara nicio selectie conform legile lor nationale, fara garantiile corespunzatoare.
Curtea de Justitie din orasul Munich din Germania a luat asta drept o directiva pentru decizia sa. Avand in vedere ca legea din Germania privind pastrarea datelor „acopera traficul si datele privind locatia ale aproape tuturor utilizatorilor serviciilor de internet si de telefonie”, aceasta a declarat ca datele ar fi justificate numai in cazul in care oamenii implicati au „cel putin o legatura indirecta cu urmarirea penala pentru infractiuni serioase”.