Exista multe forme de generare a energiei in acest moment, dar una dintre formele ideale de generare a energiei care a fost urmarita de comunitatea stiintifica este fuziunea nucleara.
Acest lucru se datoreaza faptului ca, spre deosebire de fisiunea nucleara, fuziunea, cel putin in teorie, e mai sigura. De asemenea, se crede ca fuziunea este mai ecologica deoarece nu produce deloc deseuri radioactive.
Cu toate acestea, din cauza cerintelor necesare crearii fuziunii nucleare, aceasta nu e la indemana oricui. Dar s-ar putea ca Marina SUA sa fi aflat o cale? E posibil.
Intr-un brevet inscris de Marina SUA, aflam ca cei de acolo par sa fi venit cu o idee a unui reactor compact de fuziune nucleara, unul care, daca va deveni realitate, ar putea fi folosit pentru a inlocui reactoarele de fisiune nucleara folosite de navele maritime, dar ar putea fi folosit si pentru a inlocui centralele de energie nucleara.
Ei bine, inainte de a te entuziasma prea mult, se pare ca exista destul de mult scepticism si indoiala cu privire la viabilitatea acestui brevet de reactor de la Marina SUA. Unul dintre motive este faptul ca dimensiunea reactorului e de 0,3 metri pana la 2 metri in diametru.
De asemenea, foloseste fuzoare dinamice conice care se rotesc la viteze extrem de mari fata de magnetii superconductori gasiti in centralele de fuziune mai traditionale.
Acest lucru i-a determinat pe unii sa se indoiasca ca un reactor atat de mic ar putea produce suficienta energie. Dar, in acelasi timp, poate ca este nevoie de o abordare diferita.
La urma urmei, multe descoperiri stiintifice au aparut din greseala sau privind situatia in mod diferit. Ramane de vazut daca acest brevet al Marinei SUA legat de reactorul de fuziune nucleara va fi sau nu adus la realitate.