Oamenii de stiinta au descoperit ca supernovele (stelele pe moarte) ar putea reprezenta o amenintare pentru planetele aflate la o anumita distanta. Conform cercetatorilor, distanta e de pana la 160 de ani-lumina.
Noi cercetari asupra unor supernove indica faptul ca energia eliberata atunci cand o stea moare ar putea fi mai daunatoare pentru planetele din apropiere decat se credea initial.
Studiul a fost publicat in revista The Astrophysical Journal si foloseste date de la Observatorul Chandra X-ray al NASA si alte observatoare cu raze X. Potrivit descoperirilor prezentate in noul studiu, aceste evenimente cosmice ar putea cauza daune pentru lumile aflate la o distanta de 160 de ani-lumina.
Pericolul, scriu cercetatorii, se datoreaza razelor X intense eliberate de supernovele din univers. Aceste raxe X ar putea fi capabile sa schimbe atmosfera planetelor afectate, in intregime.
E un lucru teribil si ceva care fara indoiala va ridica ingrijorari, pentru ca atmosfera Pamantului s-ar putea schimba daca exista un astfel de eveniment cosmic prin apropierea Terrei.
Din fericire, dupa cum au mentionat cercetatorii intr-un comunicat de presa, Pamantul nu e supus vreunui risc, pentru ca nu exista nicio supernova la distanta de 160 de ani-lumina de Terra.
Totusi, aceasta descoperire ridica intrebari asupra altor planete care se afla langa supernove, lumi care au fost studiate de astronomi si care le-ar putea fi deteriorate atmosferele.
Apar si multe intrebari referitoare la cate planete ar fi putut fi alterate in ultimele cateva miliarde de ani ale universului. Moartea unei stele e deja un eveniment terifiant.
Cu toate acestea, intelegand ca supernovele ar putea reprezenta o amenintare pentru planete ar putea aduce chiar mai multa constientizare asupra acestor evenimente cosmice.