fbpx

Cum dezvolta cercetatorii membre bionice care nu necesita invatare din partea pacientului

Cum dezvolta cercetatorii membre bionice care nu necesita invatare din partea pacientului

Pentru cei care lucreaza in domeniul bionicii medicale, scopul final este de a le oferi pacientilor – care au trecut prin amputari – membre bionice (artificiale) care permit miscari naturale, intuitive si in timp real.

Intr-adevar, progresele in domeniu au dus la membre bionice controlate de creier si chiar la membre bionice care creeaza feedback kinestezic. Insa, pana acum, aceste tehnologii necesita invatare si practica de la pacient.

Cu toate acestea, acum, cercetatorii de la Universitatea din Michigan au dezvoltat o tehnologie care restabileste miscarea intuitiva a amputatilor din start si nu e necesara invatare din partea pacientului.

CITESTE SI:  De ce e criticata aplicatia Iranului pentru coronavirusul Wuhan

Una dintre cele mai importante provocari in bionica medicala controlata de creier este gasirea unui semnal nervos suficient de bun si atasat la membrul bionic al pacientului.

Cercetatorii cunosc deja ca nervii periferici – reteaua de nervi minusculi care ies din maduva spinarii si creier – sunt capabili sa ofere cel mai precis si intuitiv control al membrului, dar obtinerea unui semnal de la acestia e dificila.

CITESTE SI:  Coronavirusul Wuhan. De ce Bill Gates crede ca tarile nu vor adopta monitorizarea prin GPS

Echipa de cercetatori a Universitatii din Michigan a depasit acest impediment prin infasurarea unor grefe musculare minuscule in jurul terminatiilor nervoase din bratele pacientilor participanti.

Grefele au servit ca interfete regenerative care nu numai ca au contribuit la cresterea tesutului cicatricial, dar au si amplificat semnalele. “Din ceea ce stiu, am vazut cel mai ridicat voltaj de la un nerv comparativ cu toate rezultatele anterioare”, a spus Cindy Chestek, profesoara de inginerie biomedicala la acea universitate.

CITESTE SI:  Cercetatorii dezvolta AI care poate prezice moartea

“In abordarile anterioare, s-ar putea sa obtineti cativa volti, semnale foarte reduse”. Intre timp, echipa a dezvoltat algoritmi care se ocupa de elementul de invatare necesar pentru a controla membrul bionic atasat de pacient. Ce crezi despre aceste evolutii medicale? Ti se par promitatoare?