Platforma Zoom se confrunta cu ceva piedici in aceste vremuri si chiar a fost denumita „Facebook-ul aplicatiilor de conferinte video”, iar unii cred ca pe buna dreptate.
Avand in vedere vremurile incerte, multi dintre noi ne intrebam cat de reale sunt afirmatiile companiei Zoom care opereaza aplicatia cu acelasi nume. Deoarece, chiar acum, la sfarsitul terifiant al unei epoci si la inceputul alteia a carei forma inca nu e cunoscuta, nu e momentul ca un startup sa se joace cu securitatea si confidentialitatea ale milioanelor de oameni.
A actiona precum Facebook – sa profiti si sa incalci orice regula si mai apoi sa pretinzi ca iti pasa cand esti deconspirat – e deja dincolo de orice intelegere, mai ales acum cand cu totii depunem eforturi pentru vietile noastre.
Acele eforturi se extind la drepturile noastre umane si la supravegherea pandemica, profitorii lipsiti de etica si despotii instariti scapand basma curata.
Acesta e motivul pentru care pare destul de cinic faptul ca Google le-a interzis angajatilor sai sa foloseasca aplicatia desktop Zoom in aceeasi zi in care Zoom l-a angajat pe fostul director de securitate al Facebook drept consultant in campania sa de confidentialitate si securitate.
Organizatiile care au interzis acum aplicatia Zoom includ compania Google din Statele Unite, guvernul Taiwanului, Ministerul de Externe din Germania, scolile publice din New York, Ministerul Educatiei din Singapore, SpaceX si agentia spatiala NASA din Statele Unite.
Si da, si FBI din Statele Unite a inceput sa emita avertismente luna trecuta in legatura cu aceasta aplicatie de conferinte video. De asemenea, un actionar Zoom a trimis in judecata compania, acuzand-o ca ascunde in mod deliberat defectele de securitate din aplicatia sa de conferinte video.