Parlamentul European a inaintat un plan pentru a pune capat schimbarii orei in statele membre din UE. Guvernele nationale vor decide daca vor sa ramana la permanent la ora de vara sau cea de iarna.
Adunarea UE a votat marti pentru a elimina aceasta practica a schimbarii orei veche de zeci de ani, practica care valorifica mai mult lumina naturala. Exista motive pentru care UE renunta la modificarea ceasului pentru statele membre ale blocului comunitar.
Statele membre ale UE nu vor adera la schimbarea orei, deoarece Parlamentul European a votat acum pentru a pune capat acestei practici. Modificarile bianuale ale ceasului au devenit lege in 1996, dar blocul comunitar renunta la acestea.
Schimbarea ceasului se va incheia in statele membre ale Uniunii Europene incepand cu 2021. Statele membre individuale vor putea decide daca vor sa ramana la ora de iarna sau de vara permanent.
UE a inceput sa analizeze posibilitatea de a pune capat schimbarii orei in intregul bloc comunitar anul trecut, ca urmare a unui sondaj la nivel european pentru a obtine feedback public.
84% dintre oamenii chestionati au fost de acord ca ceasul sa ramana neschimbat pe tot parcursul anului. Comisia UE a propus, prin urmare, incetarea modificarii ceasului in luna august a anului trecut.
Aceste norme au fost initial adoptate pentru a reduce costurile cu energia, dar comisia constata ca beneficiile nu au fost concludente. Nu au existat prea multe dovezi care sa arate ca schimbarea ceasului de doua ori pe an reduce accidentele rutiere.
Asta pe langa faptul ca schimbarea orei perturba bioritmul uman si poate avea unele implicatii grave pentru sanatatea oamenilor. Tinand cont de toate acestea, pe langa dorinta publicului, UE a decis acum sa renunte la modificarea ceasului in 2021.