Cercetatorii au descoperit adanc (la -10.000 de metri) in ocean niste fiinte care au o armura din aluminiu. Deci, e ceva ce niciun cercetator din lumea asta nu a mai pomenit. Pe de alta parte, amfipodele normale care traiesc in oceane incep sa se dezintegreze odata ce ajung la adancimea de 4500 de metri.
Acolo, o combinatie de presiune zdrobitoare, temperatura scazuta si aciditate ridicata determina dizolvarea carbonatului de calciu din exoscheletele lor. Dar noile fiinte descoperite cu armura din aluminiu nu au aceasta problema. Creaturile cu armura din aluminiu pot supravietui la adancimi incredibil de mari.
Din cauza vastei adancimi a oceanelor, inca mai exista multe lucruri despre fauna lor pe care nu le stim. Dar ceea ce stim s-a dovedit foarte fascinant.
S-a descoperit si analizat o fiinta fascinanta in punctul Challenger Deep aflat la o adancime de circa 10.000 de metri in Oceanul Planetar. Ceea ce determina ca aceasta fiinta sa fie fascinanta este modul in care reuseste aceasta sa reziste la presiunea extrem de mare a vietii acvatice la mare adancime.
Amfipodele normale, atunci cand se confrunta cu presiunea uriasa la 4500 de metri adancime, tind sa se dezintegreze. Dar aceasta fiinta a reusit sa supravietuiasca si sa prospere la adancimea de 10.000 de metri, datorita capacitatii sale innascute de a-si forma propria armura din aluminiu.
Cercetatorii au descoperit ca aceasta fiinta isi putea forma propria armura protectoare din aluminiu peste suprafata exoscheletului. Sursa aluminiului poate fi gasita in sedimentele din adancuri pe care creatura le inghite in timp ce mananca, acest lucru oferindu-i armura din aluminiu rezistenta la presiunea uriasa din adancuri.
Prin aceasta descoperire, cercetatorii sunt acum cu un pas mai aproape de a afla exact cum traiesc fiintele din adancurile extreme. Absolut fascinant.