Acum scurt timp, intr-o miscare surprinzatoare, administratorul NASA, Jim Bridenstine, a propus ca Orion, viitorul vehicul pentru Luna al echipajului NASA, sa zboare la bordul unei rachete comerciale de la alta companie.
Acesta este prima cand administratorul a adus in discutie o astfel de posibilitate. Primul zbor al Orion este programat pentru iunie 2020.
Zborul este planificat ca test fara echipaj si se va trimite capsula in jurul Lunii pentru 6 zile, durata totala a misiunii fiind de circa 3 saptamani.
NASA a surprins multa lume la o audiere in Senatul Statelor Unite cand administratorul sau, Jim Bridenstine, a indica ca viitoarea misiune pe Luna a agentiei spatiale ar putea avea loc cu o racheta comerciala de la alta companie.
Orion este vehiculul viitor al echipajului NASA, iar primul sau zbor, denumit Exploration Mission-1, este programat pentru iunie 2020. Primul test a fost planificat ca test fara echipaj uman.
Acesta va implica trimiterea vehiculului cu o racheta in jurul Lunii pentru 6 zile, iar durata totala a misiunii va fi de aproximativ 3 saptamani. S-a crezut anterior ca aceasta misiune ar marca debutul SLS, racheta de mare putere a NASA.
Cu toate acestea, din cauza problemelor legate de productie si din cauza depasirii costurilor cu programul SLS, data lansarii Exploration Mission-1 pentru Luna a fost amanata de mai multe ori.
Deci, pentru a avea progrese in ceea ce priveste misiunea pe Luna pana anul viitor, NASA se pare ca e dispusa sa foloseasca in misiune o racheta comerciala de la alta companie.
Cu toate acestea, nu a fost luata inca o decizie finala de catre NASA. In urmatoarele saptamani se va decide daca Exploration Mission-1 va fi intr-adevar lansata catre Luna cu o racheta comerciala a altei companii. Singurele doua rachete de mare putere care sunt suficient de capabile sunt Falcon Heavy a companiei SpaceX si Delta IV Heavy a companiei ULA.