Un numar in crestere de lucratori in tehnologie din China pleaca de la marile companii tehnologice chinezesti, lasand in urma companii precum Baidu, Alibaba si Tencent si imbarcandu-se in propriile lor societati antreprenoriale, inclusiv startup-uri.
Aceste plecari la scara mare vin pe fondul concedierilor din sectorul de tehnologie si al randamentului redus, multi lucratori saturandu-se de orele lungi de munca si de mediile de lucru foarte presante, conform unei stiri de SCMP (South China Morning Post).
Miscarea – care a cauzat ecouri in lume pe fondul concedierilor in desfasurare din China – semnaleaza o indepartare majora de la perceptia anterioara ca munca in sectorul de tehnologie ofera un potential urias de a aduna avere comparativ cu volumul de munca.
SCMP da exemple de unii lucratori care reprezinta tranzitia, inclusiv Zoe Du care a plecat de la compania parinte a TikTok, ByteDance, in 2020, intr-o vreme in care guvernul din China a incercat sa reduca practicile monopolistice din sectorul tehnologiei.
Zoe Du a mentionat ca marile companii de tehnologie din China sunt „mai putin prospere decat acum cativa ani”, adaugand ca cel putin 70% dintre fostii sai colegi i-au copiat actiunea de demisie pentru a-si incepe propriile proiecte antreprenoriale, cum ar fi startup-urile.
La sfarsitul anului 2023, Baidu, Alibaba Group Holding si Tencent Holdings, companii denumite colectiv „BAT”, aveau un pic sub 365.000 de lucratori, marcand o scadere de aproximativ 25.000 lucratori, sau 6,4% din forta de munca.
Noua companie a lui Zoe Du, fondata in 2021, a reusit sa produca un venit anual de circa 1,4 milioane de dolari anul trecut cu doar 8 angajati, acest lucru indicand ca startup-urile sunt acum mai profitabile decat marile companii de tehnologie din China.
TechRadar