Doua stiri despre compania Facebook care au aparut in aceasta saptamana ar trebui sa sublinieze puterea pe care cea mai vasta retea sociala o are inca in lume, pe masura ce se apropie sfarsitul deceniului.
Si nu-i numai atat. Ambitiile sale sunt mari, insa reputatia companiei a fost afectata din cauza gestionarii defectuoase a confidentialitatii si securitatii datelor utilizatorilor sai. Cele doua stiri despre companie sunt urmatoarele:
1. Peste un sfert de miliard de utilizatori Facebook ai SUA au avut datele expuse (nume si numere de telefon) intr-o noua bresa de date in care a fost implicata reteaua sociala.
2. Facebook lucreaza la construirea propriului sistem de operare pentru ca compania sa-si poata reduce dependenta de sistemul de operare Android al Google.
Incepand cu prima stire, conform unor surse, peste 267 de milioane de utilizatori Facebook in mare parte din SUA au fost victimele unei brese de date care a lasat expuse si disponibile online o baza de date timp de doua saptamani.
Acea baza de date a fost accesibila oricui, chiar si fara o parola si includea date precum nume, ID-uri Facebook si numere de telefon. Una dintre surse a spus ca baza de date poate fi folosita pentru a trimite mesaje spam catre utilizatorii afectati.
Acum ca companiei Facebook ii e dificil sa induplece oamenii sa aiba incredere in reteaua sociala, ce zici despre faptul ca aceasta retea sociala care a fost implicata in numeroase scandaluri si brese de date ar putea crea un sistem de operare de la zero?
Aceasta stire indica faptul ca compania l-a abordat pe coautorul Windows NT, Mark Lucovsky, pentru a conduce sarcina de a crea noul sistem de operare. De ce doreste compania sa creeze un nou sistem de operare?
Pe langa reducerea dependentei fata de Google, vicepresedintele hardware al companiei Facebook a fost citat spunand: „Nu credem ca putem avea incredere in piata si in rivali. Asa ca avem de gand sa cream noi insine un sistem de operare”. Acesta a mai zis ca doreste ca viitorul sa aiba loc pentru Facebook.