Acumulatorii de astazi pentru roboti furnizeaza energie electrica, dar cu cheltuiala masei adaugate care, la randul sau, necesita energie suplimentara pentru a fi transportata.
Dar o echipa de cercetatori de la Universitatea din Michigan a conceput ceva care va permite acumulatorilor de maine sa ofere electricitate in timp ce isi neaga propria greutate.
E nevoie de niste Kevlar pentru asta. Condusa de Nicholas Kotov, profesor de inginerie chimica la Universitatea din Michigan, echipa a dezvoltat un sistem de stocare a energiei care este suficient de solid incat sa serveasca si ca suport structural pentru restul robotului.
„Modelele de roboti sunt limitate de nevoia de acumulatori care adesea ocupa cel putin 20% din spatiul disponibil in interior, sau reprezinta o proportie similara din greutatea robotului”, a declarat profesorul Kotov.
„Niciun alt acumulator structural nu se compara, in ceea ce priveste densitatea de energie, cu acumulatorii nostri de ultima generatie. Am imbunatatit versiunea noastra pe baza de zinc pe diferite masuri, unii dintre ei fiind cu 10.000% mai buni, pentru ca acest lucru sa se intample”, a adaugat profesorul.
Intr-un studiu publicat miercuri in jurnalul Science Robotics, profesorul Kotov subliniaza ca nu numai ca chimia zinc-aer a fost folosita pentru a creste cu 300% densitatea energiei, dar, prin incorporarea sistemului de stocare a energiei in corpul dispozitivului robotic, se va putea elibera cu 20% mai mult spatiu in interiorul robotului decat daca ar fi folosit un sistem de alimentare conventional.
„Totusi, aceasta nu e limita. Estimam ca robotii pot dobandi o capacitate de energie de 72 de ori mai mare daca exteriorul lor este inlocuit cu acumulatori de zinc”, a mentionat autorul Mingqiang Wang.