Un proiect de lege al guvernului rus, proiect cunoscut sub numele „internet suveran”, a intrat in vigoare vineri in Rusia. Acest proiect de lege este unul criticat de activistii care militeaza pentru drepturile oamenilor la libera exprimare.
Acesta inaspreste controlul de stat al retelei globale de internet. Activistii care militeaza pentru dreptul la libera exprimare spun ca aceasta lege va consolida controlul guvernului din Rusia asupra spatiului cibernetic al tarii.
Legea isi propune sa directioneze traficul web si datele internetului din Rusia prin niste puncte controlate de autoritatile statului si sa construiasca un sistem national de domenii pentru a permite netului sa functioneze in tara chiar daca Rusiei ii este taiat accesul la infrastructura straina de internet.
Autorii acestui proiect de lege au spus ca aceste masuri sunt necesare pentru protectia Rusiei dupa ce Statele Unite au adoptat anul trecut ceea ce oficialii guvernului rus au descris ca sunt noi politici cibernetice de securitate.
„Aceasta lege este in conformitate cu tendinta pe care am observat-o in ultimii ani”, a declarat Sarkis Darbinyan de la Roskomsvoboda, un grup care lupta cu cenzura si controlul pe internet si care promoveaza libertatea de exprimare.
„Aceasta este miscarea catre un control strict al internetului”. Guvernul din Rusia a adoptat in ultimii ani o serie de reguli, cum ar fi reglementari mai stricte cu privire la protestele publice, inasprirea controlului asupra societatii si oferirea unei puteri mai mari presedintelui Vladimir Putin, fost membru KGB.
Guvernul din Rusia a interzis serviciul de mesagerie Telegram, iar anul trecut l-a blocat, dar incercarile au esuat, pentru ca serviciul inca e folosit la scara larga. Se spune ca testarea legii „internetului suveran” nu a avut succes pana acum din cauza unor provocari tehnice.