Exista probabilitatea ca oamenii vor coloniza Luna in viitor, dar pentru asta vor avea nevoie sa produca oxigen chiar pe satelitul nostru natural. Vestea buna e ca Agentia Spatiala Europeana lucreaza la ceva care poate crea oxigen pe Luna. Oamenii de la Agentia Spatiala Europeana au deschis in Olanda o instalatie care poate extrage acest gaz din praful lunar.
Daca oamenii vor avea o prezenta pe termen lung pe Luna, acestia vor avea nevoie de aer respirabil si de o sursa de energie pentru racheta. ESA ar putea avea o solutie de a crea asa ceva folosind ceea ce se gaseste pe Luna.
Agentia Spatiala Europeana foloseste o instalatie prototip care converteste praful lunar (in prezent simulat) in oxigen care ar putea fi folosit pentru aerul respirat de oameni..
Tehnica deblocheaza cantitati mari din acest gaz folosind electroliza sarii topite care supraincalzeste praful si deplaseaza oxigenul de-a lungul sarii pana cand este colectat la un anod.
Procesul de baza a fost deja utilizat pentru productia de metale si aliaje, dar ESA l-a modificat pentru a se asigura ca produce oxigen. Dupa cum se pare, acest proces ar putea avea o intrebuintare pentru oamenii care vor sa exploreze Luna prin producerea de aliaje utile pentru construirea de habitate sau pentru repararea vehiculelor.
Este nevoie de multa munca inainte ca aceasta instalatie sa poata ajunge pe Luna. Trebuie sa poata pastra oxigenul in loc doar sa evacueze gazul.
De asemenea, oamenii de la Agentia Spatiala Europeana trebuie sa determine ce aliaje ar fi cele mai utile produse secundare. O instalatie de testare pentru Luna ar trebui sa fie gata pana la mijlocul anului 2020, asa ca e doar o chestiune de timp pana ce oamenii vor putea sa produca oxigen pe satelitul natural.