Stim de ceva vreme ca China are o foaie de parcurs pentru a pune in aplicare un sistem social de datornici pentru cetatenii sai in 2020. Planul este de a atribui unor persoane scoruri pe baza vietilor lor, daca au incalcat regulile de circulatie si asa mai departe.
S-a spus nu cu mult timp in urma ca China intentioneaza sa puna in aplicare un sistem social de datornici pentru cetatenii sai. Acesta va atribui cetatenilor cate un „scor” bazat pe viata lor.
Scorul va reflecta daca un cetatean din China a avut probleme cu legea, daca a incalcat regulile, daca a raspandit dezinformare in online si asa mai departe.
Acum, conform unei stiri de China Daily, aflam ca provincia Hebei din nordul Chinei intentioneaza sa puna in aplicare acest sistem, desi la o scara mai mica.
Mai exact, prin intermediul unei aplicatii se vor putea evidentia datornicii din jur ai unui utilizator de WeChat. Scopul este de a-i stanjeni pe debitorii din jurul unei persoane care nu si-au platit datoriile.
Probabil in speranta ca cetatenii isi vor achita dotariile cat mai repede posibil. Pe langa afisarea datornicilor, sistemul va afisa de asemenea si informatiile personale ale datornicilor, cum ar fi numele lor, CNP-urile si motivul pentru care se afla pe acea lista.
Desi suntem de acord ca datoriile cetatenilor trebuie sa fie achitate, nu suntem siguri daca acest sistem este o solutie buna. De exemplu, din ceea ce stim, acest sistem din China ar putea duce la o mentalitate de camatari, adica oameni care incep sa vaneze datornicii care nu au platit.
De asemenea, aceasta solutie din China pare a fi o invadare incredibila a vietii private pentru cetatenii datornici. Cu toate acestea, potrivit unui anume Jamie Horsley, acest concept de sistem si modul in care este acesta implementat sunt doua lucruri diferite.