Stirile false si dezinformarea s-au dovedit a fi o problema in vremurile moderne, mai ales ca distribuirea lor pe social media le faciliteaza raspandirea, avand potentialul de a produce prejudicii.
Cu toate acestea, se pare ca organizatiile de stiri lucreaza impreuna pentru a contracara stirile false, prin filigranele digitale. Proiectul fiind denumit Project Origin, conform unei informatii de organizatia BBC (care participa la asta), se ataseaza un filigran digital la un continut media provenit de la un creator de continut autentic, filigran care se degradeaza atunci cand continutul organizatiei este editat.
Audientele vor vedea un indicator de autenticitate, pe langa un mesaj pe continut sau in browser. Asta pentru a se asigura ca audientele sunt constiente ca acel continut, cum ar fi un clip video, a fost produs de sursa/organizatia numita si ca nu a fost editat pentru alte scopuri.
Practic, aceste filigrane digitale actioneaza ca niste sigilii de autenticitate, iar daca poti vedea ca este folosit, inseamna ca exista sanse ca poti avea incredere ca acea organizatie nu a propagat stiri false.
Platforme de social media precum Facebook si Twitter, dar si Google, vor putea de asemenea sa foloseasca acele filigrane digitale pentru ca articolele lor sa para autentice.
Potrivit lui Tony Hall, director general al organizatiei BBC: „Dezinformarea prin stiri false este unul dintre lucrurile cele mai daunatoare din ziua de azi. Poate submina democratia, sa creeze diviziuni si sa denatureze disputele politice. Contracarea stirilor false e de maxima prioritate. Acesta este motivul pentru care este atat de vital ca proiectul sa aiba succes. A avut un inceput remarcabil si sunt multumit ca organizatiile se alatura contracararii stirilor false. Intr-o lume cu diviziuni, colaborarea este cea mai buna modalitate de a oferi rezultate”.