Doi fizicieni si un antropolog alimentar merg intr-o pizzerie italiana… Nu, nu este vorba despre vreo gluma, ci despre un studiu real care descrie modul de coacere pentru o pizza (tarta din aluat) perfecta. Cercetatorii au adus in vedere principii termodinamice relevante, dar si materialul din care ar trebui sa fie construit cuptorul.
Diferite pizzerii prepara pizza in mod diferit. Iar asta din mai multe motive, cum ar fi aluatul folosit, cat de mult sos e folosit la baza tartei din aluat, cat de fierbinte este cuptorul, cat de subtire este aluatul si asa mai departe.
Deci nu este nevoie sa spunem ca este greu sa creezi pizza perfecta. Cu toate acestea, potrivit unui grup de cercetatori, ei cred ca ar putea crea pizza perfecta folosind matematica.
Potrivit cercetatorului Andrey Varlamov, unul dintre coautorii studiului, secretul pentru pizza perfecta consta in gasirea unui echilibru perfect al caldurii care circula spre dedesubtul tartei din aluat de la caramizile din cuptor, dar si al caldurii care vine de sus spre partea de sus a tartei din aluat.
De asemenea, studiul cercetatorilor a dezvaluit ca cuptoarele din caramida sunt in general mai potrivite pentru pizza perfecta, deoarece materialul tinde sa se incalzeasca mai lent comparativ cu metalul din anumite cuptoare comerciale.
Prin folosirea caramizii, tarta din aluat este expusa doar la caldura radianta, ceea ce impiedica arderea bazei tartei din aluat din inainte de partea de sus. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca cuptorul dv. obisnuit din metal/otel nu poate obtine un efect similar.
Potrivit cercetatorului Andrey Varlamov, coacerea pizzei in cuptorul din metal timp de cateva minute, urmata de pornirea rotisorului la temperatura maxima ar trebui sa duca la rezultate similare. Nu va fi perfecta ca in cazul unui cuptor din caramida, dar ar trebui sa iasa mai buna.