Conform unei decizii a unui judecator din SUA, FBI si NSA au incalcat in repetate randuri legea, desi in unele cazuri e posibil ca aceste incalcari ale legii nu au fost intentionate. Judecatorul despre care e vorba e James Boasberg care apartine de Curtea de Supraveghere a Informatiilor Externe.
Americanii care erau ingrijorati ca agentiile de informatii din SUA colecteaza o multime de date chiar aveau motive de ingrijorare. Washington Post relateaza ca judecatorul James Boasberg, al Curtii de Supraveghere a Informatiilor Externe, a decis ca FBI si NSA au incalcat in repetate randuri legea si ordinele judecatoresti in materie de confidentialitate atunci cand colectau date de la companiile de telefonie si de tehnologie.
Avizul a fost emis in decembrie 2019, dar a fost publicat abia in acest an pe 4 septembrie. Incalcarile legii au fost uneori neintentionate, dar au insemnat totusi ca anchetatorii au depasit masurile menite sa asigure confidentialitatea utilizatorilor din SUA.
FBI trebuia sa respecte o lege care limiteaza colectarea de date doar la scenariul in care e „rezonabil de probabil” sa se colecteze date de la agentiile de informatii straine, dar au existat cazuri care s-au concentrat pe persoane americane.
Personalul FBI a cautat informatii despre un candidat la functia de ofiter de politie, posibile surse si o victima a unei crime. Chiar au fost analizate datele a 16.000 de persoane, dintre care doar sapte aveau legaturi posibile cu infractiuni sau cu informatiile de la serviciile straine, in ciuda faptului ca FBI sustine contrariul.
Aceasta eroare a fost rezultatul unui sistem defectuos, a declarat un oficial al FBI. Informatiile au aparut intr-un panou de previzualizare, astfel ca angajatii cercetau fara a observa ca cercetau date irelevante. FBI a impus masuri corective, a declarat acel oficial.