Recunoasterea faciala se poate dovedi utila pentru identificarea automata a persoanelor care apar pe secventele video ale camerelor de supraveghere, dar in mod clar aceasta tehnologie mai are loc pentru imbunatatiri. Recent, aceasta tehnologie a dus la arestarea pe nedrept a unui individ din Detroit.
Tari precum China au implementat tehnologii precum recunoasterea faciala pentru a le usura munca autoritatilor si s-a putut observa ca functioneaza, aceasta tehnologie permitand autoritatilor din China sa gaseasca si sa aresteze pe cineva la un concert de muzica pop.
Cu toate acestea, asta nu inseamna neaparat ca recunoasterea faciala e precisa. Au fost efectuate diverse studii care indica faptul ca recunoasterea faciala e departe de a fi precisa si tinde sa fie partinitoare, iar un nou exemplu al acestui fapt a aparut in Detroit.
Conform unei stiri de la Detroit Free Press, se pare ca autoritatile au arestat pe nedrept un individ banuit ca ar fi fost implicat intr-un caz de furt, faptasul fiind surprins pe camera cum patrunde ilegal intr-o masina si fura de acolo un smartphone.
Cand tehnologia de recunoastere faciala a fost folosita pentru a analiza secventa video, aceasta a condus autoritatile la un anume Michael Oliver care a fost identificat si de victima, ceea ce a dus la arestarea lui pe nedrept.
Cu toate acestea, Oliver cel arestat pe nedrept sustine ca nu e el cel care apare in secventa video, iar dovezile ulterioare au dovedit ca acest lucru e adevarat, Oliver avand tatuaje pe brate, in timp ce persoana din secventa video nu avea.
Cazul individului arestat pe nedrept a fost ulterior respins de un judecator. Desi recunoasterea faciala are potential, starea actuala a acestei tehnologii indica faptul ca mai are nevoie de munca. Unele orase din Statele Unite au interzis utilizarea tehnologiei de recunoastere faciala, cum ar fi Boston si San Francisco.