Vrei sa stii daca cineva minte sau spune adevarul? Se pare ca, ca si fiinte umane, nu suntem foarte perceptivi si suntem capabili sa ne dam seama doar in 50% dintre cazuri.
Motivul este, potrivit profesorului de stiinta a computerelor si inginerie Rada Mihalcea, faptul ca oamenii se concentreaza pe nivele mai inalte de comunicare si nu acorda prea multa atentie semnelor de minciuna. Tocmai de aceea, la Universitatea Michigan din Statele Unite, cercetatorii au pus la punct un soft de computer care se bazeaza pe cazuri de tribunal reale pentru a ajuta la detectarea minciunilor.
Potrivit cercetatorilor, se pare ca soft-ul lor de computer este semnificativ mai bun la detectarea minciunilor comparativ cu oamenii, cu o rata de succes de 75% care presupunem ca nu este atat de mare pe cat speram, dar totusi este semnficativ mai mare decat a omului obisnuit.
Pentru a detecta oamenii care spun minciuni, computerul care detecteaza minciunile se focuseaza pe comportamentul oamenilor care au aparut in fata curtilor de justitie si pe modul in care acestia s-au comportat si au raspuns la intrebari, cum ar fi cat de des s-au uitat catre cel care punea intrebarile, daca vorbeau cu mai multa inima si, de asemenea, cat de multe gesturi au facut acestia.
Acestea sunt aspecte pe care oamenii tind sa nu le ia in considerare, potrivit lui Mihalcea. Cat despre motivul pentru care au apelat la cazuri de tribunal reale si nu au efectuat propriile teste in laborator, Mihalcea a spus, „In experimentele in laborator, este dificil de creat un mediu care ii motiveaza cu adevarat pe oameni sa minta. Mizele nu sunt suficient de mari. Putem oferi o recompensa daca oamenii pot minti bine, sa-i platim pentru a convinge alta persoana ca ceva fals este adevarat. Dar in lumea reala exista motivare adevarata pentru a insela”.
Cercetatorii spera ca in final computerul care detecteaza minciunile ar putea deveni intr-o zi o unealta pentru profesionistii care ar putea avea nevoie de acesta, cum ar fi agentii de securitate, jurati si chiar specialisti pentru probleme mintale. Computerul ar putea fi viitorul detector de minciuni in cazurile de tribunal.