De zeci de ani, oamenii au explorat diverse moduri pentru a genera si a stoca energie electrica. Acumulatorii litiu-ion sunt preferati in ziua de azi, mai ales pentru dispozitive electronice portabile precum telefoanele, tabletele si laptopurile.
Dar asta nu inseamna ca acesti acumulatori sunt extraordinari. In plus, avand in vedere recentul accent pe crearea de forme sustenabile de energie, cercetatorii din lume exploreaza alternative.
De fapt, una dintre alternative consta in acumulatorii pe baza de ciment. La asta au lucrat cercetatorii de la Universitatea Chalmers de Tehnologie.
Avand in vedere ca cimentul e folosit pentru construirea cladirilor, obiectivul cercetatorilor e ca, intr-o zi, cladirile sa fie construite cu acest ciment pentru a stoca energie electrica si pentru ca cladirile sa se autoalimenteze cu energie electrica.
Acest lucru e posibil printr-un mix de ciment cu fibre de carbon care imbunatatesc conductivitatea si duritatea. O plasa de fibra de carbon invelita in metal e apoi incorporata in acel mix pentru a contribui la transportul de electroni.
Cu toate acestea, densitatea energiei electrice e destul de redusa comparativ cu acumulatorii comerciali disponibili, dar cercetatorii de la acea universitate cred ca, daca acest ciment e folosit pe suprafetele unei cladiri inalte, acele limitari cu stocarea energiei electrice pot fi depasite datorita dimensiunii cladirii.
Potrivit lui Emma Zhang, una dintre cercetatorii care lucreaza la proiect: „Credem ca, in viitor, aceasta tehnologie ar putea duce la crearea unor intregi sectiuni dintr-o cladire multi-etajata construite din beton functional. Avand in vedere ca orice suprafata de beton poate avea incorporat un strat cu acest ciment, exista posibilitatea ca va aparea un volum imens de beton functional”.