O echipa de cercetatori dintr-o anumita tara au reusit sa dezvolte niste instrumente cu care se pot recolta din aer mostrele ADN pentru a fi analizate si secventiate. Aceste instrumente pot fi utile in moduri diverse, chiar si in medicina.
Oamenii de stiinta si anchetatorii s-ar putea sa nu mai fie nevoiti sa recolteze ADN de pe suprafete in viitor. Potrivit Science Focus, cercetatorii de la Queen Mary University of London din Marea Britanie au demonstrat ca se poate recolta „ADN de mediu” (eDNA) din aer.
Echipa de cercetatori s-a bazat pe o pompa peristaltica combinata cu filtre de presiune pentru a recolta ADN in aer, iar apoi a folosit kituri standard pentru a secventia genele din probele rezultate.
Acest dispozitiv al cercetatorilor a identificat diverse tipuri de ADN in aer, chiar si pe cel uman care nu era implicat in studiu. Autoarea principala, Dr. Elizabeth Claire, a declarat ca lucrarea a fost initial menita sa le permita ecologistilor sa studieze medii biologice.
Dar daca se investeste in dezvoltare, ar putea aparea noi intrebuintari. Autoritatile ar putea recolta ADN din aer pentru a incrimina anumiti suspecti.
De asemenea, s-ar putea ca acel dispozitiv al cercetatorilor sa fie util si in medicina, de exemplu pentru ca virologii si epidemiologii sa poata identifica traseul raspandirii virusilor aerieni, chiar si pe cel al noului coronavirus.
Dar intrebuintarile practice nu sunt posibile acum. Echipa de cercetatori lucreaza deja cu companii private precum NatureMetrics pentru a dezvolta intrebuintari practice.
Exista anumite limitari. Adica, dispozitivul cercetatorilor poate fi folosit eficient doar in locuri in care ADN-urile sunt cele pe care le ai in vizor, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa nu functioneze in incaperi aglomerate sau in spatii in aer liber.