Conform unei noi stiri, un anumit institut de tehnologie a reusit sa incorporeze zeci de mii de sinapse de creier artificiale intr-un cip de dimensiuni minuscule. Acesta e un pas mai aproape de viitorul in care vom avea creiere minuscule echipate cu AI (inteligenta artificiala).
Intr-o zi, s-ar putea sa putem transporta creiere minuscule cu AI care pot functiona fara supercomputere, internet sau cloud. Cercetatorii de la institutul MIT sustin ca noul lor design de „creier pe cip” ne aduce cu un pas mai aproape de viitorul respectiv.
Un grup de ingineri de la institutul MIT a introdus zeci de mii de sinapse de creier artificiale, cunoscute sub numele de „memistori”, pe un singur cip care e aproape cat o piesa de confetti.
Intr-o lucrare publicata in Nature Nanotechnology, cercetatorii de la institutul MIT explica modul in care cipul lor inspirat de creier a fost capabil sa-si aminteasca si sa recreeze o imagine a scutului Capitanului America si sa altereze o imagine a institutului MIT prin cresterea claritatii si blurarea acesteia.
Aceste teste pot parea neinsemnate, insa echipa de la MIT considera ca designul cipului ar putea avansa dezvoltarea dispozitivelor AI extrem de portabile si s-ar putea astfel efectua sarcini de calcul complexe de care astazi numai supercomputerele sunt capabile.
„Pana in prezent, retelele de sinapse artificiale exista ca software. Noi incercam sa construim hardware (cipuri) de retele neuronale pentru sisteme portabile de inteligenta artificiale”, sustine Jeehwan Kim de la institutul MIT.
„Imaginati-va ca conectati un dispozitiv cu sinapse de creier artificiale la o camera din masina dv. si ca acesta recunoaste luminile si obiectele si ia o decizie pe loc, fara a fi nevoie sa conectati dispozitivul la internet”.
Nu doar institutul de tehnologie MIT doreste sa dezvolte cipuri cu sinapse artificiale. Apple, Google, Microsoft si NVIDIA au deja propriile versiuni de hardware capabil de invatare automata.