Cercetatorii de la Institutul Niels Bohr si de la Observatorul National al Japoniei au descoperit o galaxie (formatiune) neobisnuita. Aceasta se afla la o distanta de 12 miliarde de ani-lumina de Pamant.
Cum lumina se deplaseaza cu 300.000 de kilometri pe secunda, putem deduce ca aceasta se afla la o distanta de Pamant care nu poate fi cuprinsa cu gandirea. Despre ce fel de galaxie este vorba? Despre una pe cale de disparitie. E cea mai indepartata de Pamant galaxie pe cale de disparitie cunoscuta.
Ai putea crede ca galaxiile din Universul tanar sunt in continuare infloritoare, dar nu e neaparat cazul. Cercetatorii de la Institutul Niels Bohr si de la Observatorul National al Japoniei au descoperit cea mai indepartata galaxie pe cale de disparitie (adica care nu mai formeaza stele noi) cunoscuta pana in prezent, la o distanta de 12 miliarde de ani-lumina de Pamant.
Cu alte cuvinte, aceasta galaxie (formatiune de stele) era deja in declin cu aproximativ 1,5 miliarde de ani dupa Big Bang – primele formatiuni au aparut cu aproximativ un miliard de ani mai devreme.
Echipa de pe Pamant a folosit o combinatie de sisteme de telescoape Keck si instrumentul Very Large Telescope pentru a masura miscarea stelelor si astfel s-a aflat ca miezul galaxiei aflate la 12 miliarde de ani-lumina distanta de Pamant a fost aproape complet format.
Descoperirile nu sunt prea indepartate de ceea ce au prezis modelele informatice recente ale Universului, dar totusi sunt suficient de indepartate pentru a-i obliga pe astronomii de pe Pamant sa regandeasca toate acele modele si sa-si ajusteze intelegerea despre inceputul Universului.
S-ar putea sa vedem un model mai rafinat in viitorul relativ apropiat. Cercetatorii se asteapta ca viitorul telescop spatial James Webb va oferi mai multe detalii si ca va contribui la gasirea mai multor galaxii normale, nu doar exemple extreme. Datele ar putea dezvalui daca acea formatiune pe cale de disparitie aflata la 12 miliarde de ani-lumina de Pamant a fost exceptia de la regula sau doar una dintre multele cazuri normale.