Dupa un cutremur mare, pericolul nu s-a incheiat. Urmatoarele cutremure mai mici (replicile) – care sunt declansate de cel initial – pot aparea in zonele afectate de ceva timp si sa prabuseasca cladirile slabite de cutremurul principal.
Cand are loc un cutremur, dupa cum este firesc, dimensiunea acestuia este o ingrijorare. Poate fi unul mic, sau ar putea duce la o calamitate naturala uriasa.
Cu toate acestea, si replicile trebuie sa fie luate in considerare, pentru ca ar putea dobora cladirile slabite de cutremurul initial. Ei bine, exista tipare care pot ajuta la prezicerea locurilor in care ar putea aparea aceste replici, dar, conform unei lucrari publicate in Nature, aflam ca Google si Harvard lucreaza impreuna si folosesc AI (inteligenta artificiala) cu care spera sa prezica mai bine aceste replici.
In acest scop, cercetatorii Google si Harvard au instruit o retea neurala pentru a cauta tipare intr-o baza de date cu peste 131.000 de cutremure. Apoi, cercetatorii Harvard si Google aplica reteaua neurala unei baze de date cu 30.000 de evenimente similare pentru a vedea daca s-au identificat eficient replicile.
Pe baza testelor efectuate, cercetatorii Google si Harvard au descoperit ca tiparul pentru replici de cutremure al lor este mai bun decat tiparul existent cunoscut drept Coulomb. Scorul este pe o scara de la 0 la 1, 1 indicand un model perfect precis.
Sistemul AI al Google si Harvard a reusit obtina un scor de 0,849, in timp ce tiparul Coulomb a obtinut un scor de 0,583. Acestea fiind spuse, tiparul AI al cercetatorilor Google si Harvard nu este chiar gata pentru a fi folosit in practica.
Se pare ca functioneaza numai la replicile cauzate de schimbari permanente ale solului si este inca prea lent pentru a functiona in timp real, dar arata promitator si nu am fi surprinsi daca acest sistem AI al Google si Harvard (sau o varianta a acestuia) va fi utilizat in viitor.