Huawei lucreaza pentru a-si produce propriile sale cipuri mobile, pentru a nu mai fi afectata de interdictiile impuse de SUA. Pentru asta, Huawei ar fi creat un fond de investitii guvernamental in Shenzhen, China, pentru a crea o retea de cipuri proprie.
Am vazut stradaniile surprinzatoare ale Huawei cu smartphone-urile sale recente, in special cipul 5G pe 7nm intern care exista in interiorul smartphone-urilor sale, dar se pare ca compania a lucrat la ceva mult mai semnificativ pentru a evita interdictia de import impusa de SUA.
Potrivit unei noi anchete Bloomberg, a fost creat in 2019 un fond de investitii guvernamental in orasul Shenzhen, China, care permite companiei Huawei sa construiasca „o retea auto-suficienta de cipuri”.
O astfel de retea ar oferi gigantului tehnologic acces la intreprinderi – mai notabil, la acele trei subsidiare ale unei firme denumite SiCarrier – care au o importanta cheie pentru dezvoltarea aparatelor de litografie. Litografia, in special cea de tip ultraviolet extrem de varf pentru fabricarea de cipuri, de obicei ar trebui sa fie importata in China, dar acest lucru e in prezent restrictionat de sanctiunile SUA, Tarilor de Jos si Japoniei.
Huawei a mers atat de departe incat a transferat „circa 12 brevete catre SiCarrier”, dar a si lasat inginerii de elita ai SiCarrier sa lucreze la locurile si spatiile sale, ceea ce sugereaza faptul ca cele doua companii au o relatie simbiotica apropiata.
Anumite surse Bloomberg pretind ca compania Huawei din China a angajat cativa fosti angajati ai companiei olandeze ASML specializate pe litografie, pentru a lucra la aceasta inovatie de fabricare de cipuri.
Rezultatul de pana acum al companiei Huawei din China se presupune ca e cipul HiSilicon Kirin 9000S pe 7nm fabricat local de SMIC, despre care se spune ca e cu 5 ani in urma rivalilor (de exemplu, procesului de 3nm al Apple Silicon), si nu cu 8 ani cum a intentionat interdictia de export a administratiei Biden.