Suspansul a luat sfarsit: doi roboti mici din Japonia au aterizat cu succes pe un asteroid care se numeste Ryugu. Micii roboti apartin agentiei de explorare aerospatiala a Japoniei si au fost transportati cu o nava spatiala care se numeste Hayabusa2.
Agentia de explorare aerospatiala din Japonia a aterizat doi roboti pe asteroidul Ryugu aflat la o distanta de 289.681.920 de kilometri de Pamant.
Robotii cilindrici au o latime de aproximativ 18cm si o inaltime de 7cm. Acestia au calatorit la bordul navei spatiale Hayabusa2 care a fost lansata de pe Pamant in decembrie 2014.
Robotii au ajuns la locul potrivit de aterizare pe suprafata asteroidului Ryugu in septembrie anul acesta. Acestia au fost protejati intr-un container denumit MINERVA-II1.
Containerul a fost lasat sa cada incet pe suprafata asteroidului. Agentia spatiala a Japoniei a confirmat ca acel container a ajuns cu succes pe suprafata Ryugu si ca cutia a fost separata, astfel incat ambii roboti sa poata ateriza corespunzator.
Este relevant sa mentionam aici ca aceasta a fost cea de-a doua incercare a agentiei spatiale din Japonia de a lansa roboti pe acel asteroid Ryugu. Prima incercare a avut loc in 2005 si nu a decurs foarte bine.
Asta pentru ca prima nava spatiala Hayabusa din Japonia a lansat containerul la momentul nepotrivit. Hayabusa2 a ajuns pe orbita Ryugu in luna iunie a acestui an si a capturat fotografii pentru a gasi un loc bun de aterizare pentru container.
Scopul principal al acestui intreg exercitiu organizat de Japonia este de a trimite o mostra din asteroidul Ryugu inapoi pe Pamant in 2020. Acest lucru va fi efectuat prin tragerea unui glont in asteroid, in speranta ca va elibera suficient material pentru a putea fi colectat si adus inapoi pe Pamant.