Oamenii de stiinta care apartin de un grup de astronomi din Beijing ar fi descoperit o galaxie intunecata, adica care nu emite lumina vizibila. Lucru care e foarte palpitant pentru ca astfel de grupuri de stele sunt rare. Aceasta se afla la o distanta de 94 de milioane de ani-lumina de Pamant.
Atunci cand oamenii se gandesc la galaxii (grupuri de miliarde de stele), probabil acestia isi imagineaza imagini luminoase similare cu cele vazute in ultimele luni cu telescopul spatial James Webb al ESA (agentia spatiala europeana) si NASA (agentia spatiala americana).
Dar nu toate grupurile dev stele din univers sunt egale. Asta pentru ca astronomii au descoperit ceea ce ei cred ca e o „galaxie intunecata”, care nu emite lumina vizibila.
In majoritatea cazurilor, grupurile de stele impartasesc aceelasi ingrediente de baza, acestea fiind formate din gaz si stele. Materia intunecata le inconjoara pe toate.
De asemenea, in centrul galaxiei se roteste o gaura neagra. Pentru ca majoritatea au stele, lumina acestor grupuri poate fi observata. Dar nu si in cazul galaxiilor intunecate.
Galaxia pitica FAST J0139+4328, aflata la 94 de milioane de ani-lumina de Pamant, e o galaxie intunecata. Aceasta a fost descoperita de un grup de astronomi condus de Jin-Long Xu de la Academia Chineza de Stiinte din Beijing. Descoperirile acelui grup de astronomi din Beijing au fost acceptate in revista stiintifica The Astrophysical Journal Letters.
Descoperirea unei posibile galaxii intunecate (cu lumina care nu e vizibila) de catre acei astronomi e palpitanta, dar e important sa intelegem ca aceste grupuri de stele trec prin diferite stadii de dezvoltare.
Majoritatea emit lumina vizibila pentru ca acestea au o multime de stele. Aceste stele se formeaza cu un disc de gaz rotitor care se afla in interiorul grupului de stele.