SUA a incercat sa-si convinga aliatii, mai ales pe cei din UE, sa nu foloseasca echipamente 5G de la compania Huawei din China pentru retele lor mobile 5G. UE a dezvaluit in final ce abordare are asupra echipamentelor 5G de la compania din China.
UE a stabilit linii directoare care permit tarilor membre sa ia propriile decizii cu privire la limitarea sau excluderea furnizorilor de echipamente 5G cu risc ridicat.
Uniunea Europeana si-a dorit ca tarile sa analizeze potentialele riscuri, sa se bazeze pe un amestec de furnizori de echipamente 5G si sa pastreze furnizorii indoielnici in afara partilor critice ale retelelor lor.
Dar UE nu a solicitat interdictii directe asupra companiilor acuzate cum e Huawei. Comisia Europeana a solicitat natiunilor membre UE sa puna in aplicare liniile directoare pana pe 30 aprilie si sa furnizeze un raport asupra implementarilor pana pe 30 iunie.
Teoretic, aceste linii directoare ar putea impaca SUA, pentru ca liniile directoare incurajeaza tarile europene sa interzica echipamentele 5G Huawei daca considera ca exista un risc pentru securitate, insa oficialii americani s-ar putea ca tot sa nu fie multumiti.
SUA au afirmat in repetate randuri ca Huawei ar putea teoretic sa permita supravegherea din partea guvernului din China, asa ca SUA a cautat sa interzica complet Huawei.
Cu toate acestea, pana in prezent, SUA nu au prezentat dovezi publice care sa sustina acuzatia de supraveghere. Ziarul Handelsblatt a sustinut ca guvernul german a avut dovezi ca Huawei coopereaza cu guvernul din China la supraveghere, dar nu a intrat in detalii.
Huawei a negat ca serveste drept instrument de supraveghere din partea Chinei. Asa ca e greu de imaginat ca UE va deveni mai stricta fata de echipamentele 5G ale companiei din China. Compania chineza ar putea castiga o cota de piata in UE, chiar daca nu una atat de importanta pe cat si-ar fi dorit compania din China.