fbpx
Astea-s mai primejdioase decat mesajele la volan

Astea-s mai primejdioase decat mesajele la volan

E clar ca scrierea de mesaje pe smartphone la volan e incredibil de primejdioasa si au fost inregistrate in trecut numeroase accidente auto care au dovedit asta. Deci ar trebui sa spunem NU la scrierea de mesaje pe smartphone la volan, aceata practica trebuind sa fie descurajata.

Cu toate acestea, se pare ca utilizarea unor platforme precum CarPlay (de la Apple) sau Android Auto (de la Google) ar putea fi de fapt mai primejdioasa decat mesajele la volan.

Asta conform unui studiu recent realizat de RoadSmart care a indicat ca aceste platforme pot fi de fapt mai primejdioase decat mesajele la volan. Pe baza studiului lor – care masoara timpul de raspuns al soferilor – s-a descoperit ca scrierea de mesaje in timpul sofatului creste timpul de raspuns al soferilor cu 35%, ceea ce inseamna ca soferii au nevoie de 35% in plus de timp pentru a raspunde in situatii, comparativ cu cazul in care nu scriau mesaje la volan.

CITESTE SI:  VIDEO: Huawei Mate 10 Pro VS iPhone X VS Samsung Galaxy Note 8 intr-un test de viteza

Cu toate aceste, folosind platforme precum Android Auto si CarPlay, s-a crescut timpul de raspuns cu peste 50%. Dupa cum poti vedea in imaginea de mai sus, acest lucru se aplica doar versiunii touchscreen a Android Auto si Apple CarPlay care necesita ca utilizatorii sa interactioneze direct pe ecran cu sistemul de infotainment de langa volan.

CITESTE SI:  Smartphone-ul OnePlus 7 Pro e oficial - pret si specificatii

Folosind optiunile de control vocal ale Android Auto si Apple CarPlay, s-a crescut intr-o masura mai redusa timpul de reactie, la circa 30%. Intr-un fel, acest lucru nu vine ca o surpriza, deoarece atingerea ecranelor sistemelor de infotainment Android Auto si CarPlay este aproape la fel ca scrierea de mesaje pe smartphone la volan. deci la fel de primejdioasa.

CITESTE SI:  Pentru cine ar fi util iPhone-ul si smartwatch-ul Apple Watch care detecteaza gazele otravitoare

Cu toate acestea, dupa cum subliniaza MacRumors, nu e clar cat de familiarizati au fost participantii la studiu cu Apple CarPlay sau cu Android Auto.

E posibil ca nu au fost foarte familiarizati si ca din acest motiv timpul de raspuns a fost mai ridicat. Ce crezi despre acest studiu al RoadSmart? Esti de parere ca Android Auto si CarPlay sunt mai primejdioase decat mesajele la volan?