Prima masina electrica comerciala a aparut acum un deceniu. Atunci a inceput si electrificarea societatii auto americane. Cei din Statele Unite au adoptat initial lent aceasta tehnologie noua de masini electrice, dar in ultimii 10 ani capacitatea acumulatorilor a crescut si s-au redus ingrijorarile legate de autonomie.
Asa ca masinile electrice au devenit ceva obisnuit in majoritatea partilor din SUA. Aproape orice producator auto important din lume s-a implicat in zona autoturismelor pe electricitate, investind in acumulatori si tehnologii de productie si, in plus, acestia au anuntat ca isi vor electrifica autoturismele in termen de 10 ani.
Nici macar incetinirea productiei din ultimii ani si perturbarile lantului de aprovizionare declansate de pandemia de COVID nu au reusit sa impiedice industria auto.
Agentia Internationala de Energie a declarat in luna ianuarie a acestui an ca autoturismele pe electricitate si-au triplat cota de piata intre anii 2019 si 2021, 6,6 milioane de unitati fiind vandute in lume anul trecut.
Asta desi a existat un deficit de cipuri, ceea ce a condus la flote intregi de autovehicule parcate asteptand componentele necesare. In cazul Tesla, autoturismele sale pe electricitate au fost vandute fara anumite piese. In 2022, a devenit clar ca exista un viitor pentru autoturismele pe electricitate. Potrivit Morgan Stanley:
„Pana acum in 2022, vanzarile globale de masini electrice au crescut cu 70%, adica cu aproximativ 2 milioane de unitati”.
Se preconizeaza o noua crestere de 22%, cu circa 1,8 milioane de unitati, in 2023. Conform unui studiu Experian lansat in luna octombrie a anului 2022, peste 600.000 de noi masini electrice au fost inregistrate in primele 10 luni ale acestui an, o crestere de 60% fata de anul precedent.