Daca folosesti pe site-ul tau o imagine sau un clip video creat de altcineva care l-a postat pe o anumita platforma, de obicei e nevoie de permisiune in primul rand, sau cel putin sa acorzi credit creatorului acelui continut.
Cu toate acestea, din cauza faptului ca unele platforme (inclusiv Instagram) permit incorporarea continutului creatorilor pe alte site-uri, s-a creat o zona neutra, adica nu e o certitudine daca e corect sau incorect ca cineva sa incorporeze continutul creatorilor pe site-ul sau.
Motiv pentru care platforma Instagram a decis sa le permita detinatorilor de drepturi de autor sa decida daca sa permita sau nu ca continutul lor de pe Instagram sa fie incorporat pe alte site-uri.
Aceasta noua optiune va oferi utilizatorilor platformei Instagram optiunea de a decide daca sa permita incorporarea postarilor, imaginilor si a clipurilor lor video.
Daca dezactiveaza incorporarea, tertilor le va fi imposibil sa incorporeze continutul creatorilor de pe Instagram pe site-urile lor. Acest lucru se datoreaza presiunilor Societatii Americane a Fotografilor si Asociatiei Nationale a Fotografilor de Presa (NPPA).
Potrivit Aliciei Calzada din cadrul NPPA: „Am tinut legatura cu platforma Instagram timp de un an in incercarea de a implementa o solutie. Suntem recunoscatori ca au fost receptivi la solicitarile noastre”.
Inainte de asta, au existat publicatii care au fost implicate in probleme de natura legala din cauza incorporarii continutului incarcat de creatori pe diverse platforme, inclusiv site-ul web Mashable care a fost adus in instanta din cauza incorporarii unei imagini.
Cu toate acestea, instanta a decis ca incorporarea unei imagini de pe platforma Instagram nu incalca drepturile de autor ale creatorului de continut. Cu toate acestea, intr-o situatie diferita, instanta s-a pronuntat in favoarea unui creator fotograf pe nume Paul Nicklen care a dat in judecata un editor care i-a incorporat un clip video si captura de ecran pe un site fara permisiune.