Oamenii de stiinta de la Universitatea din Stanford au reusit ceva ce unora le-a depasit orice inchipuire: sa dezvolte un sunet suficient de intens pentru a fi capabil de fierbere.
S-a descoperit cat de intens trebuie sa fie acest sunet (in decibeli) pentru a fi capabil de fierbere. Acesta a fost transmis folosind un laser cu raze X.
Fierberea folosind caldura e un fapt cunoscut de toata lumea, pentru ca o folosim la gatit. Cu toate acestea, se pare ca oamenii de stiinta de SLAC National Accelerator Laboratory de la Univeristatea Stanford au reusit sa vina cu o noua modalitate de fierbere: sunetul.
Folosind laserul cu raze X al SLAC, acesti oameni de stiinta au reusit sa genereze un sunet atat de intens incat e capabil de fierbere. Avand in vedere ca unele molecule se misca rapid atunci cand sunt incalzite cu caldura obisnuita, are de fapt logic ca o unda sonora suficient de intensa sa obtina acelasi efect.
Daca ai asezat vreodata un recipient langa un subwoofer si ai observat undele, acesta e acelasi concept, dar amplificat. Potrivit cercetatorilor, pentru a atinge acest nivel sonor, echivalentul intensitatii sonore in acest experiment a fost de 270 de decibeli.
Acest sunet capabil de fierbere e mai intens decat cel al unei lansari de racheta si e egal cu intensitatea intregii energii electrice dintr-un intreg oras intr-un singur loc.
Acest zgomot al oamenilor de stiinta este suficient de intens incat iti poate distruge plamani si alte organe. Acest experiment continua pentru a stabili un prag pentru cat de intens poate fi sunetul.
La ce crezi ca poate fi folosita aceasta descoperire a oamenilor de stiinta de la Universitatea Stanford? Cum crezi ca poate fi folosit acest sunet care e capabil de fierbere?