Twitter este un loc care este plin de #continut. Si uneori (a se citi: frecvent), acel continut are de asemenea cel putin un pic de #sarcasm.
Asadar, nu este o surpriza sa aflam ca doi cercetatori in domeniul computerelor au folosit predispozitia catre umor a Twitter-ului pentru a ajuta computerele sa identifice cand oamenii sunt sarcastici.
Atunci cand este facut in viata reala, sarcasmul poate fi destul de evident, avand in vedere ca deseori este acompaniat de miscare ale ochilor, un anume ton al vocii si un limbaj al corpului pentru a indica ca ce a fost spus nu trebuie luat in serios.
Din pacate, sarcasmul in mediul online nu poate fi detectat prea usor. De fapt, acum cativa ani, Secret Service al Statelor Unite a dorit detectoare pe Twitter.
Se pare ca dorinta lor s-ar putea sa fie indeplinita, multumita unor cercetatori care incearca sa invete computerele sa detecteze sarcasmul pe platformele social media.
Studiul cercetatorilor este denumit „Detectarea contextuala a sarcasmului pe Twitter” si le invata practic pe computere sa caute anumite cuvinte cheie care ar putea denota un mesaj sarcastic.
Asemenea cuvinte includ „clearly”, „socked” , „gasp” si „really”. De asemenea, se acorda atentie hashtag-urilor precum „#lol” si chiar si „#sarcasm”.
Mai mult, computerul cercetatorilor a fost antrenat pentru a acorda atentie si altor factori precum locatia, varsta, sexul, istoricul de postari si mai multe.
Potrivit cercetatorilor, se pare ca acestia au avut succes si au raportat o rata de succes de 85% cand vine vorba despre detectarea sarcasmului online cu computere.
Studiul cercetatorilor nu a mentionat la ce fel de aplicatii practice ne-am putea astepta de la o astfel de tehnologie a computerelor, dar, cum am spus mai devreme, aceasta ar putea fi folosita de agentii ale legii, precum serviciile secrete americane, pentru a determina care amenintari sunt reale si daca un post a fost facut din frustare sau a fost doar o gluma de prost gust.