E destul de clar pana acum ca procesul de imprimare 3D se poate dovedi extrem de util pentru crearea unor obiecte de forme care s-ar putea sa nu poata fi create prin alte mijloace.
O multime de industrii folosesc aceasta tehnologie, de la industria auto, aeriana si pana la domeniul medical. Cu toate acestea, actuala tehnica de imprimare 3D are anumite hibe. Vestea buna e ca anumiti cercetatori au venit cu o posibila solutie: o noua tehnica.
Imprimarea 3D este uimitoare pentru ca ne permite sa cream tot felul de obiecte intr-o varietate de forme si dimensiuni. Cu toate acestea, problema cu actuala tehnica de imprimare 3D este ca e destul de lenta si uneori nu este ideala daca doresti un nivel ridicat de precizie.
Cu toate acestea, cercetatorii de la EPFL s-ar putea sa vina cu o solutie. Cercetatorii au anuntat recent ca au dezvoltat o noua tehnica despre care sustin ca va fi capabila sa imprime obiecte extrem de precise in foarte putin timp.
Conform lui Damien Loterie, CEO-ul Readily3D (o companie secundara creata de EPFL): „Tehnicile de imprimare 3D conventionale, cunoscute sub numele de fabricatie aditiva, construiesc strat dupa strat. Problema este ca obiectele moi create astfel se destrama intr-un timp foarte scurt”.
Cercetatorii considera ca noul proces ar putea fi folosit intr-o varietate de domenii, in special in domeniul medical in care s-a testat imprimarea 3D de artere dupa ce cercetatorii au format un parteneriat cu un chirurg, iar rezultatele au fost incurajatoare.
Din pacate, in acest moment, aceasta noua tehnica este putin limitata din punctul de vedere al dimensiunii, noua tehnica fiind capabila de structuri de doar 2cm, dar cercetatorii de la EPFL spera sa fie crescuta la 15cm in viitor.