fbpx
Cum prezice cancerul de san sistemul AI al MIT

Cum prezice cancerul de san sistemul AI al MIT

Se spune ca prevenirea e mai buna decat vindecarea. Ideea este ca, daca poti preveni ca ceva sa ti se intample, e mai bine decat sa incerci sa te vindeci. La fel si pentru cancerul de san.

Acest lucru este valabil in special cand e vorba despre sanatate, pentru ca exista cazuri in care un tratament nu te vindeca pentru a fi cum ai fost inainte.

Acesta este motivul pentru care incepem sa vedem cum cercetatorii exploreaza utilizarea AI in domeniul medical. Asta pentru ca AI va fi capabila sa detecteze lucruri pe care oamenii le-ar putea omite din greseala, dar si sa prezica anumite boli inainte de a fi prea tarziu.

CITESTE SI:  In ce domenii va folosi Sony AI inteligenta artificiala

Recent, cercetatorii de la MIT au dezvoltat un sistem AI pe care intentioneaza sa-l foloseasca pentru a prezice cancerul de san la femei.

Sistemul AI al MIT se va baza pe scanarea de mamografii pentru a prezice daca femeile pot dezvolta cancer de san. Sistemul celor de la MIT a fost instruit prin scanarea de mamografii de la peste 60.000 de femei care au fost tratate la Massachusetts General.

CITESTE SI:  Cine din Statele Unite vrea ca NASA sa duca din nou oameni pe Luna

Apoi, acestia au marcat mamografiile femeilor care au dezvoltat cancer de san in termen de cinci ani de la efectuarea scanarii, dand astfel sistemului AI al MIT indicii si semne pe care trebuie sa le caute in scanarile viitoare.

Pe langa capacitatea de a detecta mai devreme cancerul de san la femei, sistemul AI al MIT ar putea contribui la remedierea inegalitatii rasiale in domeniul asistentei medicale.

Asta pentru ca orientarile actuale se bazeaza in principal pe populatia caucaziana (alba), ceea ce inseamna ca femeile de culoare ar putea primi amanat diagnosticul de cancer de san.

CITESTE SI:  Cum s-ar putea masinile viitorului auto-repara, datorita unui startup

Utilizarea inteligentei artificiale a MIT poate scoate inegalitatea rasiala din ecuatie. Conform Dr. Allison Kurian, “Este deosebit de surprinzator ca sistemul se comporta in mod egal cu persoanele de culoare si cele caucaziene, ceea ce nu a fost cazul in privinta instrumentelor anterioare. Daca este validat si pus la dispozitie la scara larga, sistemul AI al MIT ar putea imbunatati strategiile actuale de estimare a riscului”.