Cu tehnologia actuala, un ficat uman donat pentru transplant poate fi tinut in viata doar 24 de ore si, adesea, daca acel organ este deteriorat sau bolnav, nu poate fi luat in considerare pentru transplant.
Dar acest lucru s-ar putea schimba in curand. Liver4Life, un proiect al Institutului Wyss, a dezvoltat un aparat care poate repara si tine in viata ficatul uman timp de o saptamana si chiar sa-l repare pentru a fi viabil pentru transplant.
Intr-o lucrare publicata in Nature Biotechnology, cercetatorii de la Spitalul Universitar Zurich, ETH Zurich si de la Universitatea din Zurich explica cum aparatul imita functiile corporale de baza pentru a repara si tine ficatul in viata o saptamana pentru transplant.
Aparatul introduce in organ insulina si glucagon pentru a controla nivelul glicemiei, functie de obicei asigurata de pancreas. In locul rinichilor, o membrana asigura eliminarea deseurilor. Un oxigenator din aparat ocupa rolul plamanilor.
Infuziile de nutrienti inlocuiesc intestinele si exista chiar si o inima artificiala. Acel aparat misca organul incontinuu pentru a imita miscarile cauzate de diafragma.
Cercetatorii au testat pentru prima data aparatul care repara si tine in viata astfel de organe, folosind prima data un ficat de provenienta non-umana. Apoi, cercetatorii au obtinut 10 ficati umani care au fost refuzati pentru transplant de toate spitalele din Europa si care altfel ar fi fost aruncati.
6 dintre cele 10 organe umane si-au recuperat functia completa si au fost pastrate cu succes timp de o saptamana pentru transplant. Aceasta durata de timp este mult mai lunga decat ceea ce este posibil acum cu metodele actuale care implica racirea ficatului pentru a reduce functia metabolica.
De asemenea, cei 6 ficati umani au prezentat o reducere a deteriorarii si a inflamatiei, de obicei dupa una sau doua zile in aparatul care repara si tine in viata organul pentru transplant.