In timpul conferintei Black Hat USA de la Las Vegas, niste cercetatori au prezentat o metoda de inselare a sistemului de recunoastere faciala Face ID pentru a debloca iPhone-ul unei victime „inconstiente”, pentru ca mai apoi sa se poata trimite plati folosind acel iPhone.
Sistemul de recunoastere faciala Face ID al Apple a fost apreciat de compania din Cupertino ca fiind una dintre cele mai sigure modalitati de securizare a unui smartphone.
Asta pentru ca, spre deosebire de amprentele care pot fi imitate sau imprimate 3D, sistemul de recunoastere faciala Face ID din iPhone nu poate fi inselat prin metodele conventionale, cum ar fi purtarea unei masti sau folosirea unei fotografii.
Cu toate acestea, in ciuda faptului ca acest sistem de recunoastere faciala pare foarte sigur, acest sistem nu este invulnerabil. Intr-o stire de Threatpost, aflam ca cercetatorii de la Tencent au reusit sa vina cu ceea ce pare a fi o posibila modalitate de a insela Face ID pe iPhone.
Modalitatea cercetatorilor implica folosirea unei perechi de ochelari si a unei benzi. Aceasta metoda a cercetatorilor implica inselarea „detectarii starii de viata” pe care recunoasterea faciala Face ID o foloseste pentru a determina daca chipul scanat este un chip real si nu o masca sau o fotografie.
Prin punerea de banda neagra pe o pereche de ochelari si prin punerea acestora pe chipul cuiva in timp ce doarme sau e inconstient, se reuseste deblocarea iPhone-ului victimei, iar apoi raufacatorii pot trimite plati printr-o aplicatie de plati mobile.
Vestea buna e ca aceasta metoda de inselare descoperita de cercetatori pare destul de dificil de pus in practica, pentru ca raufacatorul trebuie sa aiba acces la victima, la iPhone-ul ei, iar victima trebuie sa doarma sau sa fie in stare de inconstienta pentru a insela recunoasterea faciala Face ID a iPhone-ului.
Asta inseamna ca exista putine sanse ca ai putea cadea personal victima acestei metode de inselare a sistemului de recunoastere faciala Face ID descoperite de cercetatori. Cu toate acestea, acesta e totusi un defect al iPhone-ului si speram ca Apple il va lua in considerare pentru a veni cu o solutie in viitorul apropiat.
Sursa imagine: Flickr.com