Un eveniment istoric a fost realizat de Event Horizon Telescope (EHT) care este o retea internationala de telescoape radio. Este o colaborare internationala care este sustinuta in Statele Unite de Fundatia Nationala pentru Stiinte.
S-a reusit capturarea primei fotografii reale a unei gauri negre si a umbrei acesteia. Este important sa mentionam ca toate imaginile anterioare cu aceste corpuri ceresti au fost imagini artificiale.
Aceasta este prima data cand a fost capturata o fotografie reala a unei gauri negre. Pentru cei care nu stiu, o gaura neagra este ceva extrem de dens din care nici macar lumina nu poate scapa.
Are un punct de neintoarere denumit „orizontul evenimentelor”. Orice vine in acel punct este consumat si niciodata nu mai iese, avand in vedere ca gaurile negre au o gravitatie foarte puternica.
Avand in vedere natura sa, o gaura neagra nu poate fi vazuta, dar discul fierbinte al materialului din jurul sau straluceste puternic. Aceasta noua fotografie impresionanta arata umbra unei gauri negre extrem de mari in centrul galaxiei Messier 87.
Este o galaxie eliptica care se afla la o distanta de 55 de milioane de ani-lumina de Pamant. Gaura neagra capturata intr-o fotografie are de 6,5 miliarde de ori masa Soarelui.
Fotografia a putut fi capturata cu 8 telescoape de sol de pe glob. Telescoapele au functionat impreuna ca si cum ar fi un telescop de dimensiunea intregii noastre planete.
„Cu ani in urma, noi credeam ca trebuie sa construim o telescop spatial foarte mare pentru a captura o fotografie a unei gauri negre. Prin folosirea telescoapelor radio din intreaga lume pentru a functiona simultan ca un singur instrument, echipa a reusit capturarea fotografiei, cu zeci de ani inainte”, a explicat Paul Hertz, directorul diviziei de astrofizica de la NASA.
Mai multe nave spatiale NASA au fost parte dintr-un efort mare de a complementa constatarile EHT utilizand diferite lungimi de unda de lumina.
Astronomii au folosit datele de la satelitii Chandra si NuSTAR ai NASA pentru a masura luminozitatea cu raze X a galaxiei M87. A fost o provocare uriasa sa se foloseasca atat de multe telescoape diferite de sol si spatiale pentru a fotografia acelasi corp ceresc, dar totul a functionat in cele din urma, iar fotografia a fost capturata.